Ik heb hem in een van mijn eerste Naaisbrieven gedeeld, maar wijd er nu toch ook maar een blog aan: Naaimachinenaalden!
Een vaak onderschat en onbekend fenomeen bij (beginnende) sewista's. Een naald is een naald, toch? Nee! Want een goede naad staat of valt met de machinenaald die je gebruikt. Dus heb je je ooit afgevraagd waarom je maar geen mooie naad krijgt, je machine steken overslaat, of de draad telkens breekt? Grote kans dat je de verkeerde naaimachinenaald gebruikt.
Ook het te lang gebruiken van je machinenaald kan tot slechtere resultaten leiden. Vuistregel van Schmetz is om je naald na ongeveer 8 uur naaien te vervangen.
Waar zit hem dan het verschil in, en hoe onderscheid ik de verschillende naalden dan van elkaar? Dit heeft alles te maken met de vorm van de naald. Naaimachinenaalden hebben verschillende punten, verschillende schachten en diktes. Daarvoor is gelukkig eerste hulp bij huishoudmachines. Het bekende naaldenmerk Schmetz heeft het perfecte overzicht voor het juiste gebruik van naalden per stofsoort voor je gemaakt:
het Naalden ABC .
Met dit overzicht grijp je nooit meer mis!
Schmetz werkt met het slimme systeem door kleurtjes op de naalden te gebruiken. De kleur zegt iets over het type naald en over de naalddikte. De eerste/bovenste kleur op de naald identificeert het type naald. De tweede/onderste kleur identificeert de naalddikte. Daarnaast staat op de bewaardoosjes van Schmetz altijd de naam van het type naald en per naaldenvakje ook de dikte. Stop je naalden dus altijd terug in het juiste vakje in het juiste doosje! Zo raak je de weg niet meer kwijt;)
Je denkt nu vast: Ja, doei! Ik ga toch geen 30 verschillende machinenaalden kopen?
Mijn tip: zorg dat je in ieder geval de volgende basisnaalden in huis hebt:
- Universele naalden, met een licht afgeronde punt, liefst in verschillende diktes: 70, 80 en 90.
- Jersey naalden (met kogelpunt), voor alle breisels.
- Stretch naalden (met kogelpunt), voor hoogelastische breisels, en elastische stoffen.
- Microtex naalden: voor praktisch alle fijne en dunne stoffen, of dichtgeweven materiaal, voor folies, kunstleer en gecoate stoffen. Door de slanke en scherpe punt kan de naald makkelijk in dit soort stoffen doordringen.
- Jeans/denim naalden voor als je met stevigere stoffen aan de slag gaat.
Zo, nu kun je een behoorlijk eind op weg en krijg je hopelijk wel die strakke naad die je wilt!
Reactie plaatsen
Reacties
wat een super duidelijke informatie.
blij mee.